Brent van Holenwaard wordt wakker en ruikt zijn eigen zweet. Hij staat op, trekt een onderbroek aan, loopt naar de tuin. Aan de schutting hangt een thermometer. Dertig graden.
Onmiddelijk stapt Brent van Holenwaard naar binnen. Trekt de deur achter zich dicht. Sluit ramen en gordijnen. Dertig graden! Dat betekent dat het ’s middag wel vijfendertig graden wordt. Zijn er wolken? Brent van Holenwaard kan het niet zien, want hij heeft zojuist de gordijnen dichtgetrokken.
Normaal gesproken is Brent van Holenwaard een man die weet wat hem te doen staat. Zo zit hij als terrorismebestrijder regelmatig op terrasjes waar hij liters bier drinkt, met iedere slok denkend: ‘Wie de Westerse waarden en normen omver wil lopen, heeft nog nooit van Brent van Holenwaard gehoord.’ Maar nu wordt het vijfendertig graden en is hij radeloos.
Dan weet hij het weer: er is een nationaal hitteplan. Uitgedacht door de overheid, ter berscherming van haar burgers, in tijden van nood. Brent van Holenwaard is dol op de overheid. Boek maar eens een ticket naar Irak en vraag daar naar de overheid. Dikke kans dat je een zak over je hoofd krijgt en in de woestijn wordt afgeschoten, maar een ministerie vinden, ho maar. De overheid vraagt veel belasting, dat wel, maar daar worden wegen van gebouwd, en laat het nou toevallig zo zijn dat Brent van Holenwaard ook dol is op wegen, dus aan het eind van de dag is de blauwe brief toch een vriend van hem.
Het nationale hitteplan is vast te vinden op het internet, nog zo’n geweldige Westerse uitvinding. Er staan plaatjes op van vrouwen en onder die plaatjes kun je dan een tekst zetten zoals: ‘Ik zou d’r doen met mijn dikke gehaktstaaf!’ Moet je in Dubai eens proberen. Dan stormt een minuut later de geheime politie binnen om je lul eraf te knippen met een heggenschaar.
Even aarzelt Brent van Holenwaard. Mag hij zijn mobiel wel gebruiken? Ontploft die niet met deze hitte? Brent van Holenwaard ziet geen andere mogelijkheid. Als een ware held grijpt hij zijn mobiel, opent Google en tikt ‘Nationaal Hitteplan.’ Schitterend, denkt hij. In Mali struikel je over de woestijnen, maar als je daar naar een nationaal hitteplan vraagt, krijg je meteen een bomgordel naar je hoofd gesmeten.
Het nationale hitteplan blinkt uit in helderheid en logica, twee verworvenheden van de Verlichting die tot op de dag van vandaag doorwerken. Er staat: drink veel water, blijf uit de zon, zoek koelte op. Brent van Holenwaard dankt de ambtenaar die dit heeft uitgedacht op zijn blote knieën. Mensen in zijn omgeving klagen weleens dat de overheid tegenwoordig teveel data aftapt, maar kijk eens wat je ervoor terugkrijgt. Waar was hij geweest zonder het nationale hitteplan? Nergens.
Het mooie is dat het nationale hitteplan uitstekend accordeert met het huis van Brent van Holenwaard, dat niet voor niets is gebouwd door de overheid, bedenker van het hitteplan, beschermer van het volk. Er is een kraan met water. Het dak en de muren houden de zon buiten. En doordat de zon buiten blijft, is het binnen koel.
Brent van Holenwaard weet nu wat hem te doen staat. Hij belt zijn werkgever en meldt zich ziek. De rest van de dag zal hij zijn huis niet verlaten. Omdat terroristen nooit slapen loopt Brent van Holenwaard naar de koelkast en pakt een biertje. Hij wipt de dop eraf. Neemt een slok. Als het flesje leeg is, zal hij water drinken.