Kouder-dan-limonade-ijs, snel- likken-voor-het-smelt-ijs, bevroren-fruit-op-een-stokje-ijs. Dubbellikkers en ijsstammen, chocoladepraline met nootjes én caramel ijs. In een bakje of tussen twee wafels. Kinder- of mega, soft of Italiaans. Met een kauwgombal onderin het hoorntje of discodip er bovenop. IJsjes voor honden, ijsjes voor meisjes, ijsjes voor vogels die te kieskeurig zijn om die schaal lauwwarm water in je tuin naar binnen te snavelen (het is potverdrie voor hen óók zomer).
WIJ EISEN IJS!
‘Wisten jullie dat Marco Polo de eerste Europeaan was die recepten meenam voor waterijs dat werd gemaakt door middel van kunstmatige bevriezing? En dat hij die techniek overnam van de Chinezen? En dat water en salpeter de belangrijkste ingrediënten waren, aangevuld met sneeuw, honing en fruit? En dat een Siciliaanse poelier met zijn “bevroren zoetigheidje” waarschijnlijk aanzet gaf voor de ontwikkeling van roomijs?’
Interesseert ons geen biet.
WIJ EISEN IJS!
IJsjes voor als we de hele dag heel hard gewerkt hebben in een ruimte zonder airco of zelfs maar een ventilator, waardoor Mathilde van Marketing met haar klotsoksels met een handdoek heeft staan zwaaien en de zweetspetters in onze nek sloeg. IJsjes voor bij het zwemmen, omdat het dan pas echt vakantie is. IJsjes om ons dikbuikige verdriet weg te eten omdat we niet in een bikini durven als het steeds zo pokkedruk is op dat strand. IJsjes als toetjes, ijsjes voor tussendoor, ijsjes om mee af te koelen en ijsjes om te vieren dat de zon dan godenzijdank uiteindelijk toch ook echt weer ondergaat.