shortreads_

Iedere werkdag een kort verhaal over de actualiteit
Menu
  • Beginpagina
  • Auteurs
    • Anna van der Kruis
    • Anne Lichthart
    • Anne-Minke Meijer
    • Christine Geense
    • Claartje Chajes
    • Dirk van Pelt
    • Enver Husicic
    • Elske van Lonkhuyzen
    • Gijsje Kooter
    • Joop-Maris Vollering
    • Kasper van Hoek
    • Laurens van de Linde
    • Lena Kurzen
    • Leon Brill
    • Manik Sarkar
    • Matthijs Koevoets
    • Nicole Kaandorp
    • Renske van den Broek
    • Sarah van Vliet
    • archief
      • Anne Broeksma
      • Anne Büdgen
      • Annemarie de Gee
      • Bart Smout
      • Derk Fangman
      • Esther Porcelijn
      • Eva Gouda
      • Eva Kelder
      • Hanneke Hendrix
      • Inge Schilperoord
      • Jirke Poetijn
      • Joubert Pignon
      • Kira Wuck
      • Koen Caris
      • Leonieke Baerwaldt
      • Lize Spit
      • Lucas de Waard
      • Mariken Heitman
      • Marron Das
      • Martijn Simons
      • Max Hermens
      • Michiel Stroink
      • Mijke Pol
      • Pascal Vanenburg
      • Renée Kapitein
      • Sander van Leeuwen
      • Sara van Gennip
      • Stefan Popa
      • Sylvia Hubers
      • Teddy Tops
  • Over shortreads_
Marron Das
op 22 maart 2021
Deel dit verhaal

Decafé

‘Er bestaat niet zoiets als gezonde koffie, ik raad je aan dit niet te kopen.’ De caissière is een man van middelbare leeftijd en ik denk oké; aan de ene kant had ik je niet om advies gevraagd maar aan de andere kant heb ik zojuist vier flessen wijn zonder commentaar mijn tas in laten glijden, dus het had erger gekund.
‘Mensen denken het is decafé, dat kan geen kwaad, maar dat kan het wel. Er zitten oliën in die op je buikvet slaan en jij weet toch ook al je hele leven dat je geen verbrande korstjes moet eten, wat denk je dan van verbrande koffiebonen?’
Ik heb daar nog nooit iets van gedacht en korsten eet ik altijd op, die vind ik het lekkerst, maar van de chocolade in mijn zakken zei hij niets dus ik laat hem met rust.
‘Bovendien,’ begint hij, en nu wil ik hem toch onderbreken want zijn verhaal over het oplosmiddel waarmee cafeïne uit bonen getrokken wordt ken ik al – het is niet fraai en kan me desondanks weinig schelen – maar de deuren van de supermarkt schuiven open en de manager loopt binnen, en het is beleid dat met klanten niet wordt gediscussieerd over inhoudelijke zaken.
Dat is ook al winst, denk ik: dat de supermarkt schuifdeuren heeft en geen draaideur, terwijl dat zeker zou helpen tegen diefstal van winkelwagens door mensen die kratten bier naar huis moeten vervoeren. Er bestaat volgens mij niet zoiets als gezond bier, hoewel mijn vader altijd zei dat en pijpje bier gelijk staat aan een dubbele boterhammen met kaas, en hoe minder kauwen hoe minder slijtage aan de tanden, en dat qua spierkracht de kaasschaaf en een flesopener elkaar niet veel ontlopen, dat dat dus netto een ontegenzeggelijke winst is voor een pint. Steeds als de caissière over mijn koffie begint moet ik hieraan denken. Aan mijn vader, aan de boterhammen met kaas en aan de hond, die zo zacht was dat ik me pas herinnerde dat ze er was wanneer ze begon te grommen.


Over welk nieuws gaat dit?


Vorige verhaal
Koos en het zweven
Volgende verhaal
De vijfde

Over de auteur

Marron Das

Marron Das schrijft proza, podcast en scenario. Ze studeerde aan de schrijfopleiding op de HKU en schreef voor o.a. SLAA, Ondercast, Fringe en De Toneelmakerij.

Ook van deze auteur

door Marron Das
11 april

McDrive

3 Minute Read
door Marron Das
06 december

Doortocht

3 Minutes Read
door Marron Das
18 oktober

Nachtvlinder

3 Minute Read